Martyna12

Martyna12

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

SUPERPRZEPIS

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z trzech prostych składników można wyczarować nie zwykłe pełne smaku i aromatu danie. Miętus królewski z zielonymi szparagami ukryty w grillowanym liściu młodej kapusty. Może stanowić danie główne lub przystawkę podaną np. z sosem koperkowym.

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

 

  • 4 duże liście młodej kapusty
  • 300 g fileta z miętusa królewskiego
  • 12 zielonych szparagów
  • cukier
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

ETAP 1:

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

Umyte liście kapusty wrzucić na wrzątek z blanszować.
Odcedzić, osuszyć.

ETAP 2:

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

Z mytych szparagów odłamać zdrewniał końce, związać w pęczek, z blanszować na wrzątku z dodatkiem soli i cukru.
Każdego szparaga przekroić na pół.

ETAP 3:

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

ETAP 4:

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

Na każdym liściu sałaty umieścić kawałek ryby oraz sześć połówek szparaga.

ETAP 5:

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

Złożyć szczelnie liść tworząc kopertę.

ETAP 6:

Koperty z młodej kapusty z miętusem i szparagami

Grillować po ok 7. min z każdej strony.