Sposób przygotowania:
Mandarynkowy miętus z kolorowym pieprzem
Grubszy kawałek miętusa ( miałam połówkę średnio dużej sztuki od strony głowy) umyłam i nacięłam przy kręgosłupie . Filetowałam wycinając płat mięsa ze skórą , a potem ostrym nożem odcinając skórę ( kręgosłup, skórę, obcięte skrzela można użyć do zrobienia rybnego wywaru ). Mięso mintaja ułożyć w zamykanym pojemniczku i skropić wyciśniętym z mandarynki. Posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Zostawić na 30 minut. Wyjąć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Jeszcze raz posypać pieprzem, lekko posolić. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć filety na rumiano. Podałam z plastrami smażonych ziemniaków i surówką z pory z mandarynką i delikatnym dresingiem z oleju , soku mandarynkowego , soli, odrobiny miodu i pieprzu.