SUPERPRZEPIS

Rolady z pesto i szparagami

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 23
Rolady z pesto i szparagami

Obiad letni ze szparagami i młodą kapusta w roli głównej oraz zieleniną z której zrobiłam pesto. Szparagowy sezon jest raz w roku to trzeba się nimi zajadać.

Składniki:

Rolady z pesto i szparagami

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 szparagów białych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 5 pomidorków koktajlowych

 

 

 

  • kapusta:

 

Sposób przygotowania:

Rolady z pesto i szparagami

ETAP 1:

Rolady z pesto i szparagami
natka pietruszki ser orzechy oliwa z oliwek

Pietruszkę natkę przekładam pokrojoną do pojemnika, dodaję orzechy, ser, czosnek, dolewam oliwę i miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem.

ETAP 2:

Rolady z pesto i szparagami
na piersi wyłożone pesto i szparagi ugotowane

Piersi z kurczaka nacinam tak żeby utworzyły jeden płat mięsa długi. Szparagi obieram i gotuję al dente w osolonej wodzie.

Piersi sole, pieprzę, smaruję pesto i układam szparagi wzdłuż dłuższego boku. Zwijam tak żeby tworzyły długą roladę.

ETAP 3:

Rolady z pesto i szparagami
piersi zwinięte w rulon i związane sznurkiem

Związuję nitką i smażę z każdego boku na oleju 30 minut na wolnym ogniu. Pomidorki smażę razem. Kapustę szatkuje. Cebule obieram i kroję.

ETAP 4:

Rolady z pesto i szparagami
kapusta młoda ugotowana z cebulką doprawiona

Kapustę przekładam do garnka,dolewam dwie szklanki wody, dodaję liść, ziele angielskie i gotuję do miękkości. Odlewam część wody, dodaję cebulę, i chwilę razem duszę. doprawiam sola, pieprzem.


Tagi:

mięso danie