VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 718]

Kopiec kreta z bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Myślałam, że znany kopiec kreta jest o wiele trudniejszy w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, jest banalnie proste! I robi się bardzo szybko! Polecam do kawki!

Kopiec kreta z bananami

Składniki:

Kopiec kreta z bananami

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 szklanka oleju

 

  • Krem:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 banany
  • 1 szklanka truskawek

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta z bananami
Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko. Naprzemiennie do jajek wsypujemy mąkę oraz wlewamy olej i mleko. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 45-50 minut (z funkcją termo obiegu). Po wystudzeniu z ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy połowę miąższu. Spód oraz brzegi ciasta zostawiamy nieuszkodzone.

Krem:

Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę kroimy nożem na wiórki. Możemy ją też zetrzeć na tarce. Do śmietanki dodajemy serek mascarpone i czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.

Spód ciasta smarujemy kilkoma łyżkami kremu. Po zewnętrznej stronie układamy truskawki, w środku banany. Na owocach rozsmarowujemy krem (tworząc kopiec). Górę ciasta obsypujemy wcześniej wydrążonym ciastem. Delikatnie dociskamy do kremu. Chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.