Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Kopytka dyniowe z cebulką na winie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięciutkie, rozpływające się w ustach i w cudownie słonecznym kolorze- kopytka dyniowe, przygotowywane z puree z dyni i ugotowanych ziemniaków, okraszone słodką cebulą na smażoną z dodatkiem wina.

Kopytka dyniowe z cebulką na winie

Składniki:

Kopytka dyniowe z cebulką na winie

Kopytka

Cebula

  • cebula- 1 duża szt.
  • olej ryżowy/masło klarowane- 3 łyżki
  • wino białe, słodkie- 50 ml
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kopytka dyniowe z cebulką na winie
Dynię obrać i zmiksować na puree. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć ze zmiksowaną dynią, jajkiem, obydwiema mąkami oraz szczyptą soli.

Ciasto dokładnie wyrobić i podzielić na 3-4 części. Na oprószonej mąką stolnicy wyłożyć ciasto i rozciągnąć dłońmi tak, by grubość ciasta miała około 7 mm.

Za pomocą kieliszka wykrawać okręgi.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucać kluski, które należy gotować około 1-2 minuty od wypłynięcia.

W międzyczasie na rozgrzanym oleju/maśle zeszklić cebulkę ze szczyptą soli, a kiedy już będzie miękka, wlać wino i odparować.

Kopytka okrasić cebulką.