Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 776]

Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatne koreańskie pierożki mandu z pikantnym porem i pachnącym imbirem farszem z kurczaka to fajna propozycja na lekki obiad czy kolację,. polecam gorąco.

Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem

 

Sposób przygotowania:

Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem
Ciasto :

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wrzątek i olej i łyżką łączymy wszystkie składniki. Kiedy składniki się połączą, ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Farsz:

Filet z kurczaka myjemy i osuszamy bardzo drobno siekamy nożem lub mielimy je przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojony w drobną kostkę por, posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy. Mięso doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i olejem sezamowym.

Ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, na środku każdego kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierożki.

Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu do momentu wypłynięcia. Ugotowane pierożki serwujemy z sosem.
Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem
Składniki potrzebne do przygotowania farszu
Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem
Ciasto na mandu przed ponownym zagnieceniem
Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem
Gotowy farsz z filetu z kurczaka i pora z przyprawami
Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem
rozwałkowywanie, wykrawanie i Przygotowanie pierożków mandu