Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pierożki z kurczakiem i kiełbaską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gotowany kurczak może być nudny ,więc mam sposób aby dodać mu smaku.

Pierożki z kurczakiem i kiełbaską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki z kurczakiem i kiełbaską

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 pełna szklanka letniej wody
  • 1 małe jajko
  • składniki na farsz:
  • 300 gram gotowanej piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 szklanki rosołu z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • dodatkowo:
  • dowolna kiełbasa
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z kurczakiem i kiełbaską
Ciasto na pierogi wyrobić ,włożyć do miski i okryć folią spożywczą. Miskę postawić na garnku z gorącą wodą ,wtedy ciasto będzie łatwo się wałkować. Do drugiego garnka wlać wodędo gotowania pierogów i wstawić na ogień.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju z przyprawą go grilla. Mięso na farsz zmiksować z cebulą i resztą składników .Doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Ciasto cienko rozwałkować ,wyciąć dowolny kształt pierożków i położyć porcje farszu.Dokładnie zlepić pierogi i gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od wypłynięcia. Kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć na oleju. Ugotowane pierogi przełożyć do zrumienionej kiełbaski ,wymieszać i przełożyć na talerz. Udekorować natką pietruszki.
Pierożki z kurczakiem i kiełbaską
Ciasto na pierogi wyrobić ,włożyć do miski i okryć folią spożywczą.
Pierożki z kurczakiem i kiełbaską
Ciasto cienko rozwałkować ,wyciąć dowolne kształty,nałożyć farsz i zlepić pierogi.
Pierożki z kurczakiem i kiełbaską
Zlepione pierogi ugotować w osolonym wrzątku.