Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszne kotleciki mielone. Lekko pikantne dzięki czerwonej cebuli, soczyste dzięki dodatkowi słonecznej dyni, polecam na jesienny obiad!

Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą
Cebulę obrać, drobno posiekać i wrzucić do miski. Dynię obrać, usunąć nasiona, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić do miski. Dodać jajko, musztardę, majeranek, sól i pieprz oraz gałkę, wymieszać. Dodać mięso mielone i dokładnie wyrobić masę dłonią. Jeśli jest mocno wilgotna wsypać 1-2 łyżki bułki tartej, wymieszać i odstawić na kilka minut. Z masy lepić małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z surówką (i ziemniaczkami). 
Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą
Cebulę obrać, drobno posiekać i wrzucić do miski. Dynię obrać, usunąć nasiona, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić do miski.
Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą
Dodać jajko, musztardę, majeranek, sól i pieprz oraz gałkę, wymieszać.
Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą
Dodać mięso mielone i dokładnie wyrobić masę dłonią. Jeśli jest mocno wilgotna wsypać 1-2 łyżki bułki tartej, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą
Z masy lepić małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy