Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlet schabowy w sosie owocowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kotlet w sosie owocowym podawać z ziemniakami i pikantną surówką.

Kotlet schabowy w sosie owocowym.

Składniki:

Kotlet schabowy w sosie owocowym.

 

  • 1/2 kg schab bez kości,
  • 1 szt cebula,
  • 20 dag śliwki węgierki,
  • 1 szt jabłko,
  • 2 łyżeczki przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • do smaku papryka mielona ostra,
  • 1 szkl bulion drobiowy,
  • 1 łyżka mąka,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa Przyprawa do zup Kucharek w płynie,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy w sosie owocowym.
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na porcje, lekko zbić tłuczkiem, natrzeć przyprawą do mięsa, oprószyć solą, pieprzem i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 20 minut. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso, zeszklić posiekaną cebulę. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Śliwki umyć, wypestkować. Cebulę, jabłko i śliwki dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.