halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kremowa zupa ze szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na naszych stołach goszczą różne zupy. Smaczna jest zupa krem z białych szparagów. Możemy tą zupę przygotować w sezonie, gdy mamy świeże szparagi. Można również zrobić z mrożonych szparagów.

Kremowa zupa ze szparagów

Składniki:

Kremowa zupa ze szparagów

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa ze szparagów
Obrać szparagi obieraczką do warzyw. Odciąć zdrewniałe części. Pokroić na mniejsze kawałki.

Zagotować wywar warzywny, włożyć szparagi i gotować do miękkości.

Następnie zmiksować zupę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do śmietany dodać żółtko, dokładnie roztrzepać , wlać do zupy i wymieszać. Koperek posiekać drobniutko.

Dwa jajka ugotować na twardo, obrać. Następnie przekroić jajka na połówki, wyjąć żółtka. Do miseczki włożyć pokruszone żółtka , dodać łyżkę śmietany, koperek oraz serek.

Zmiksować składniki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Wypełnić farszem połówki jajek. Do czterech talerzy nalać zupę, włożyć po połówce jajka.