halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Krewetki grillowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne krewetki grillowane.

Krewetki grillowane

Składniki:

Krewetki grillowane

 

  • 70 dag krewetki królewskie
  • Marynata
  • 100 ml oliwa
  • 3 sztuki trawa cytrynowa
  • 1|2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1|2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sos
  • 1 łyżka majonez
  • 1 łyżka jogurt naturalny
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 1 łyżka keczup pikantny
  • 1 łyżka siekanej świeżej kolendry
  • 5 kropli tabasco

Sposób przygotowania:

Krewetki grillowane
Krewetki obieramy , wyciągamy żyłki, myjemy.Czosnek obrać , przepuścić przez praskę, dodać do oliwy.Trawę cytrynową grubsze części od dołu odciąć od liści lekko zmiażdżyć , dodać do oliwy. Dodać pieprz cayenne , 2 szczypty soli . Wszystko zmiksować. Cytrynę pokroić w plastry dodać do marynaty . Krewetki zalać marynatą i odstawić do lodówki na 4-5 godzin.Następnie krewetki nałożyć na patyczki do szaszłyków. Rozgrzać grilla , kratkę posmarować oliwą. Ułożyć krewetki , grillować ok 3 minut z obu stron.Przyrządzić sos do krewetek. Z dojrzałego awokado wydrążyć miąższ , skropić sokiem z cytryny. Do miseczki włożyć miąższ , dodać obrany ząbek czosnku , 1 łyżkę keczupu , kolendrę , 5 kropli tabasco, łyżkę majonezu , łyżkę jogurtu naturalnego . Wszystkie składniki zmiksować.Krewetki podajemy z sosem.