iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Królik na świąteczny stół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Królik u mnie nie jest bardzo populary, ale od czasu do czasu się pojawia właśnie w takim wydaniu.

Królik na świąteczny stół Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królik na świąteczny stół

 

  • 1 tuszka z królika
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • przyprawy
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Królik na świąteczny stół
Królika podzielić na porcje, posypać niewielką ilością soli i pieprzu czarnego, następnie obłożyć plastrami cebuli i marchwi, przykryć i odstawić 12 godz. Smalec rozpuścić i zrumienić na nim mięso oraz marchew z cebulą, wszystko razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, zalać wszystko gorącą woda tak, aby mięso było przykryte dodać kapelusz suszonego grzybka, kilka świeżych gałązek majeranku, 2 ząbki czosnku, dosypać 3/4 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczkę soli, przykryć i dusić na mały ogniu do miękkości u mnie trwało to ponad godzinę. Kiedy mięso zmięknie wyjąć je z garnka i przecedzić płyn, czysty bulion ponownie postawić na ogniu dodać chrzan i zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować i ewentualnie dodatkowo doprawić. Do gotowego sosu włożyć porcję mięsa i jeszcze chwilkę razem podusić.
Królik na świąteczny stół
Mieso zamarynować i odstawić do lodówki
Królik na świąteczny stół
Mięso i warzywa zrumienić na smalcu i przełożyć
Królik na świąteczny stół
Zrumienione mięso z warzywami podlać wodą i dusić