2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Królik w warzywno-paprykowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Danie podajemy z makaronem lub młodymi ziemniakami...pyszne i zdrowe

Królik w warzywno-paprykowym sosie

Składniki:

Królik w warzywno-paprykowym sosie

 

  • 1 kg mięsa z królika
  • 1 łyżka tłuszczu-smalec lub olej
  • 1 pomidor
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • kawałeczek świeżej chilii
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • szczypta kucharka do smaku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu ziarnistego

 

Sposób przygotowania:

Królik w warzywno-paprykowym sosie
Mięso myjemy pod bieżącą wodą ,osuszamy,kroimy na mniejsze kawałki.



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kładziemy osuszone mieso i zapiekamy na dużym ogniu na rumiany kolor z każdej strony,opieczone mięso przekładamy do garnka,cebulę obieramy paprykę wydrążamy z nasion kroimy razem z cebulą wkładamy do tłuszczu w którym opiekaliśmy mięso i przesmażamy krótką chwilę ,dodajemy do mięsa które podlewamy litrem wody i gotujemy,dodając przyprawy do smaku ziele liść pieprz,marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę dodajemy do gotującego się miesarazem z pokrojoną gałązką selera,dusić do chwili aż mięso bedzie miękkie pod koniec dodać szczyptę świeżego chili oraz pomidora.



Z mąki zrobić zawiesinę i zagęścić sos.Doprowadzić do wrzenia ,ewentualnie dosolić do smaku i odstawić .Podawać z makronem lub ziemniakmi.

Smacznego:)

Tagi:

mięso papryka