Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta z bitą śmietaną i serduszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo krucha i bardzo pyszna.Do tarty możemy użyć ulubionego smaku galaretki.Bita śmietana pysznie smakuje z kruchym ciastem.

Krucha tarta z bitą śmietaną i serduszkami

Składniki:

Krucha tarta z bitą śmietaną i serduszkami

 

 

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z bitą śmietaną i serduszkami
Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy mięciutkie ciasto,formujemy kule i wkładamy do lodówki na pół godziny.Następnie odkrawamy kawałek ciasta wałkujemy i za pomocą foremki wycinamy trochę małych serduszek do dekoracji.Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę posmarowaną masłem,o średnicy około 26 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykrojone serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy razem z tartą do zrumienienia około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i ostawiamy do lekkiego stężenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,wlewamy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy,żeby nie było grudek. Na upieczone ciasto wykładamy bitą śmietanę i dekorujemy upieczonymi serduszkami.Przygotowaną tartę odstawiamy do lodówki do stężenia.