misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tarta z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonałe połączenie kruchego ciasta z bitą śmietana i truskawkami

Tarta z truskawkami

Składniki:

Tarta z truskawkami

 

 

 

  • Ponadto:
  • Polewa czekoladowa
  • 1 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami
Mąkę posiekać tłuszczem i dodać ubite na puch jajko z cukrem, szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić tortownicę posmarowana tłuszczem, pamiętamy o zrobieniu brzegu wokół ciasta (możemy użyć specjalnej formy do tarty). Ciasto dość gęsto nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki, po tym czasie włożyć ciasto do pieca nagrzanego do 180-190 stopni i piec na złoty kolor. Wystudzoną tartę przełożyć na paterę i posmarować cieniutko ciasto płynną polewą czekoladową. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody i zostawić do wystudzenia. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem i następnie rozłożyć ubitą śmietanę na cieście, zostawić kilka łyżek śmietany do dekoracji całości. Wyłożyć na śmietanę truskawki i polać galaretką. Włożyć do lodówki, gdy galaretka stężeje udekorować tartę pozostałą śmietaną. SMACZNEGO!