czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo lubimy takie kruche ciasta z owocami. To dzięki śmietance jest troszkę wilgotne, zaś dzięki porzeczkom kwaskowe. Pychota!

Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą

Składniki:

Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą

 

 

  • Beza:
  • 5 białek,
  • 200g cukru.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut w temp. 190st. 2. Białka ubić na szywno z dodatkiem cukru. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście. Piec około 40 minut w temp. 175st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.