SUPERPRZEPIS

Kruche tartaletki z borówkami

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Kruche tartaletki z borówkami Więcej zdjęć (4)

Kruche ciasto w połączeniu z borówkami smakuje pysznie. Do tego niewielki dodatek chrupiących płatków i otrzymujemy pyszny deser!

Składniki:

Kruche tartaletki z borówkami

Składniki:

  • 250 gram mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

NADZIENIE:

  • ok 1,5-2 szklanki borówki amerykańskiej
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych

 

  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania,
  • Tłuszcz do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

Kruche tartaletki z borówkami

ETAP 1

Kruche tartaletki z borówkami
Przygotowane składniki zagniatamy

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, oraz cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji około 1/3 i 2/3.

ETAP 2

Kruche tartaletki z borówkami
Ciasto wałkujemy

Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy.

ETAP 3

Kruche tartaletki z borówkami
przed borówkami dno wykładamy płatkami migdałowymi

Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętym ciastem wykładamy środki i boki nasmarowanych tłuszczem foremek.
Na dno tartaletek wykładamy płatki migdałowe.

ETAP 4

Kruche tartaletki z borówkami
Owoce wykładamy na płatki migdałowe

Na płatki wykładamy przygotowane borówki.

ETAP 5

Kruche tartaletki z borówkami
Mniejszą część ciasta ścieramy na wierzch babeczek

Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Tartaletki pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
Po upieczeniu ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

tarta borówka