Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krupnik ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krupnik to jedna z tradycyjnych polskich zup

Krupnik ze śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik ze śmietaną

 

  • 2 szt marchew,
  • 1 szt pietruszka,
  • 1 szt cebula,
  • 5 łyżek kasza jęczmienna,
  • 1 szklanka mleko,
  • 1/2 szklanki śmietanka,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Krupnik ze śmietaną
Jeden litr wody zagotować, wsypać kaszę, dodać odrobinę soli i gotować około 1 godz. Następnie dodać utarte na tarce o dużych otworach warzywa i drobno pokrojoną cebulę. Ugotować do miękkości. W miarę potrzeby dolewać wodę. Zupę połączyć z ugotowanym mlekiem, dodać śmietankę, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Krupnik ze śmietaną
Etap 1
Krupnik ze śmietaną
Etap 2