Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ksza perłowa z warzywami i serem

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Warzywa umyć i obrać lub oskrobać. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o

Ksza perłowa z warzywami i serem

Składniki:

Ksza perłowa z warzywami i serem

 

  • 2 szklanki kaszy perłowej

 

  • 10 dag sera owczego (lub innego twardego)

 

  • marchewka, mała pietruszka, po kawałku selera i kapusty włoskiej, cebula lub kawałek białej części pora)

 

  • 4 łyżki oliwy

 

 

  • vegeta

 

  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

Ksza perłowa z warzywami i serem
Warzywa umyć i obrać lub oskrobać. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować, a cebulę lub por pokroić w pół plasterki. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po czym, mieszając, porcjami dodać pozostałe warzywa. Smażyć 3 min na sporym ogniu. Następnie wsypać opłukaną i osączoną kaszę, wlać niepełne 3 szklanki gorącej wody posolonej vegetą, przyprawić pieprzem i dusić pod przykryciem 20 mm, od czasu do czasu mieszając. Miękką kaszę wymieszać z serem po krojonym w drobniutką kostkę, posypać posiekaną natką. Podawać z surówką z cykorii i ogórka kiszonego. (100g - 160 kcal).