Kurczak Generał

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak smakuje wyśmienicie

Kurczak Generał

Składniki:

Kurczak Generał

 

  • kurczak do 2 kg
  • butelka piwa (500ml)
  • Przyprawy:
  • do kurczaka
  • papryka ostra
  • pieprz cayenne
  • czubrica czerwona
  • czosnek świaży

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Generał
Wszystkie przyprawy należy wymieszać i natrzeć dokładnie kurczaka w środku i na wierzchu.Odstawić na około 2 godziny.Najlepiej na całą noc pozostawić w lodówce.P rzed pieczeniam myjemy i usuwamy z buteli etykiety.Sadzamy na otwartej butelce kurczaka tak,aby szyjka butelki wystawała po nad kurczaka.Tak przygotowany drób wstawiamy do naczynia żaroodpornego.Możemy na dół naczynia wrzucić ziemniaki pokrojone w ćwiartki,marchewkę i jabłko.Ziemniaki skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.Ja delikatnie oprószyłam je czosnkiem mielonym i tymiankiem.Na dno wlałam  1/2 szklanki piwa.Kurczaka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180'.Czas pieczenia jest zależny od wielkości kurczaka.Mój miał 1,5 kg więc piekł się 1,5 godziny.W czasie pieczenia polewamy kurczaka co jakiś czaspowstałym sosem i mieszamy również ziemniaki,aby się wszystkie dobrze upiekły.Około 15 minut przed końcem pieczenia włączyłam termoobieg.