EnchantedxD

EnchantedxD

Szef Kuchni
[Przepisów: 89]

Kurczak po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawka z kurczaka jest prosta i zachwyci każdego swoją harmonią smaku...

Kurczak po chińsku

Składniki:

Kurczak po chińsku

 

  • 1/5kg filetów z kurczaka
  • ok.30dag małych pieczarek
  • czerwona paprtyka
  • cebula
  • 2 łyżki wódki czystej lub spirytusu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maggi
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • sos do potraw chińskich
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka pieprzu i ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak po chińsku
1. Filety kroimy w paski. Zalewamy wódką i 2 łyzkami wody. Dodajemy mąkę , maggi, cukier, imbir, pieprz, ostra paprykę i sól. Mieszamy odstawiamy na godz. Paprykę kroimy w pasi.
2. Pieczarki kroimy w ćwiartki,cebule siekamy Razem dusimy na oliwie.Odkładamy.3. na tej samej oliwie na dużym ogniu smażymy mięso. Dodajemy pieczarki z cebulą oraz paprykę. Smazymy. Dodajemy sos przygotowany wg opisu na opaowaniu. Mieszamy. Podajemy z ryżem.