dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Lasagne z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Lasagne w wersji jarzynowej to danie sycące, pełne smaków i aromatu, ale dosyć lekkie. Dla miłośników smaków z południa Europy.

Lasagne z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lasagne z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z warzywami
Warzywa oczyściłam i obrałam w razie konieczności. Na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego zeszkliłam cebulę pokrojoną w pióra. Dodałam papryki pokrojone w paski, smażyłam kilka minut mieszając.

Następnie dołożyłam kawałki cukinii i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po kolejnych kilku minutach smażenia dodałam plastry brokułu i pieczarek.

Całość doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i smażyłam parę minut. Na koniec wlałam passatę pomidorową i wsypałam zioła prowansalskie, dusiłam ok. 5 minut.

W razie konieczności należy dodać do gotowania trochę wody, tak aby w sosie było sporo płynu. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli do której wkładałam plastry suchego makaronu, każdy na 2-3 minuty.

Naczynie żaroodporne (ok. 40 x 25 cm) wysmarowałam masłem, na dnie ułożyłam 6 plastrów makaronu. Następnie ułożyłam warstwę warzyw i posypałam ją startym serem.

W ten sam sposób układałam kolejne warstwy – ostatnią warstwę makaronu polałam resztą sosu pomidorowego (już bez warzyw) i posypałam wiórkami masła.

Naczynie przykryłam folią aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut.

Po tym czasie zdjęłam folię i podpiekłam zapiekankę jeszcze ok. 5 minut.
 
Lasagne z warzywami
W pierwszej kolejności podsmażyć cebulę i paprykę
Lasagne z warzywami
Kolejno dodawane warzywa krótko przesmażam - lubię lekko chrupiące
Lasagne z warzywami
Na koniec dodaję sos pomidorowy i zioła, całość duszę chwilę
Lasagne z warzywami
Należy zwrócić uwagę, żeby sos był dość płynny - inaczej płaty makaronu nie zmiękną odpowiednio
Lasagne z warzywami
Układam kolejne warstwy zapiekanki

Tagi:

danie makaron