xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Faszerowana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Faszerowana cukinia to nie tylko pyszne danie ale również bardzo duże możliwości przygotowania ciekawego obiadu, który będzie smakował wszystkim.

Faszerowana cukinia

Składniki:

Faszerowana cukinia

Cukinia

  • jedna duża cukinia (warto wybrać grubą, żeby pomieściła dużo farszu),
  • dwa pomidory (średniej wielkości),
  • 200 g. mięsa mielonego (może być z kurczaka, wieprzowe - jakie mamy lub lubimy),
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, tymianek),
  • jedna duża cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 5 dużych pieczarek,
  • łyżkę oleju,
  • garść startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia

1

Cukinię przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ, który znajduje się w środku, aby zostały ładne łódki, które można napełnić. Cebulę obrać i pokroić na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzać olej a następnie dodać cebulę i mięso. Przyprawić.

Do mięsa i cebuli wrzucić pokrojone pieczarki i dodać miąższ z cukinii. Na koniec dodać pomidory. Kiedy wszystko będzie miękkie napełnić wydrążone cukinie i posypać serem.

Piekarnik rozgrzać do 150* i wsadzić nasze cukinie z farszem. Wyciągnąć z piekarnika po około 20-25 minutach w zależności od tego, jak gruba była cukinia.


Tagi:

danie cukinia