goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Lasagne z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lasagne wyszła wyjątkowo smaczna

Lasagne z mięsem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z mięsem i pieczarkami

 

  • makaron lasagne

 

  • farsz mięsny:
  • mięso mielone 80 dag
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • przecier pomidorowy 1 1/2 szklanka
  • oliwa 3 łyżki
  • bazylia świeża lub suszona

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem i pieczarkami
Cebulę siekamy i wraz z mięsem mielonym podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, bazylię, przecier pomidorowy. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy i wraz ze startymi na grubej tarce pieczarkami podsmażamy na tłuszczu. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło roztapiamy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do jasnej zasmażki wlewamy mleko i mieszamy. Sos zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Warstwami układamy: makaron lasagne-farsz mięsny-sos beszamelowy-makaron lasagne-farsz pieczarkowy-ser żółty-sos beszamelowy - czynność powtarzamy. Lasagne zapiekamy w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach.
Lasagne z mięsem i pieczarkami
Mięso mielone podsmażamy na tłuszczu, dodajemy przecier i przyprawy
Lasagne z mięsem i pieczarkami
Pieczarki podsmażamy na maśle, dodajemy przyprawy
Lasagne z mięsem i pieczarkami
Składniki sosu beszamelowego zagotowujemy
Lasagne z mięsem i pieczarkami
Składniki lasagne układamy warstwami, a ponieważ makaronu wcześniej nie gotujemy dlatego makaron musi być dokładnie warstwami przykryty, podczas pieczenia wchłonie on sos beszamelowy i sosy z obu farszy