Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem i pieczarkami
Cebulę siekamy i wraz z mięsem mielonym podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, bazylię, przecier pomidorowy. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy i wraz ze startymi na grubej tarce pieczarkami podsmażamy na tłuszczu. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło roztapiamy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do jasnej zasmażki wlewamy mleko i mieszamy. Sos zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Warstwami układamy: makaron lasagne-farsz mięsny-sos beszamelowy-makaron lasagne-farsz pieczarkowy-ser żółty-sos beszamelowy - czynność powtarzamy. Lasagne zapiekamy w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach.