Sposób przygotowania:
Lasagne mięsno warzywna
Sos mięsny :
Wszystkie warzywa umyć a te wymagające obrania obrać, pieczarki oczyścić.. W garnku lub na głębokiej i dużej patelni rozgrzać olej. Mięso po umyciu zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Pozostałe składniki także zmielić i dodać do mięsa i dalej smażyć. gdy wszystko lekko się podsmaży, wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut. Następnie dodać koncentrat i mieszać aż się połączy z sosem, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Sos beszamelowy :
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając lekko podsmażyć. Następnie mieszając dodawać porcjami mleko i cały czas mieszając dolewać je gdy porcja połączy się z mąką i masłem. Sos powinien być bez grudek. Gdy sos będzie gotowy doprawić go do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dno blachy rozłożyć płaty makaronu ( surowego ), na sos wyłożyć porcję sosu mięsnego. Na sos mięsny wyłożyć porcję beszamelu rozprowadzić go po powierzchni sosu mięsnego a potem posypać porcją sera. Znowu rozłożyć makaron, sos mięsny, beszamel i ser i znowu czynność powtórzyć. Przygotowaną lasagne zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika lub po delikatnym przestudzeniu.
Wszystkie warzywa umyć a te wymagające obrania obrać, pieczarki oczyścić.. W garnku lub na głębokiej i dużej patelni rozgrzać olej. Mięso po umyciu zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Pozostałe składniki także zmielić i dodać do mięsa i dalej smażyć. gdy wszystko lekko się podsmaży, wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut. Następnie dodać koncentrat i mieszać aż się połączy z sosem, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Sos beszamelowy :
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając lekko podsmażyć. Następnie mieszając dodawać porcjami mleko i cały czas mieszając dolewać je gdy porcja połączy się z mąką i masłem. Sos powinien być bez grudek. Gdy sos będzie gotowy doprawić go do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dno blachy rozłożyć płaty makaronu ( surowego ), na sos wyłożyć porcję sosu mięsnego. Na sos mięsny wyłożyć porcję beszamelu rozprowadzić go po powierzchni sosu mięsnego a potem posypać porcją sera. Znowu rozłożyć makaron, sos mięsny, beszamel i ser i znowu czynność powtórzyć. Przygotowaną lasagne zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika lub po delikatnym przestudzeniu.
zbysiowa
Janek6401
zewa
gusia1000