zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Lasagne mięsno warzywna

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszna domowa lasagne ...................

Lasagne mięsno warzywna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne mięsno warzywna

 

 

 

  • Dodatkowo :
  • 350 g żółtego sera
  • makaron lasagne

 

Sposób przygotowania:

Lasagne mięsno warzywna
Sos mięsny :

Wszystkie warzywa umyć a te wymagające obrania obrać, pieczarki oczyścić.. W garnku lub na głębokiej i dużej patelni rozgrzać olej. Mięso po umyciu zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Pozostałe składniki także zmielić i dodać do mięsa i dalej smażyć. gdy wszystko lekko się podsmaży, wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut. Następnie dodać koncentrat i mieszać aż się połączy z sosem, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić.



Sos beszamelowy :

W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając lekko podsmażyć. Następnie mieszając dodawać porcjami mleko i cały czas mieszając dolewać je gdy porcja połączy się z mąką i masłem. Sos powinien być bez grudek. Gdy sos będzie gotowy doprawić go do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.



Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.



Na dno blachy rozłożyć płaty makaronu ( surowego ), na sos wyłożyć porcję sosu mięsnego. Na sos mięsny wyłożyć porcję beszamelu rozprowadzić go po powierzchni sosu mięsnego a potem posypać porcją sera. Znowu rozłożyć makaron, sos mięsny, beszamel i ser i znowu czynność powtórzyć. Przygotowaną lasagne zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.



Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika lub po delikatnym przestudzeniu.
Lasagne mięsno warzywna
przygotować sos mięsno warzywny i beszamelowy
Lasagne mięsno warzywna
warstwami ukladać poszczególne sosy i makaron oraz ser
Lasagne mięsno warzywna
tak przekładać do wyczerpania składników
Lasagne mięsno warzywna
lasagne zapiekać 30 minut w 180 stopniach