AnaMercy

AnaMercy

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Lazurowe muszle MAMMA MIA!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne danie na zimne wieczory. Pikanterii dodaje chilli a muszelki w lazurze przynoszą na myśl wspomnienie lata.

Lazurowe muszle MAMMA MIA! Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazurowe muszle MAMMA MIA!

 

  • 150 g makaronu Muszelki Mamma Mia
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • pół dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 100g sera pleśniowego błękitnego Lazur
  • gałązka pomidorków koktajlowych, opcjonalnie łyżeczka chili lub 1 łyżeczka oliwy o smaku chili
  • sól, pieprz
  • garść orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Lazurowe muszle MAMMA MIA!
1. Cebulę i czosnek drobno pokroić, posypać solą i podsmażyć na patelni na 4 łyżkach masła. Doprawić pierzem. 2. Bakłażana pokroić w kostkę, dodać do zrumienionej cebulki i czosnku. Doprawić solą, pieprzem i chili. 3. Muszelki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Ser pokroić w kostkę i dodać do farszu z bakłażana zdejmując patelnię z palnika. 4. Na suchej patelni zrumienić orzechy i dodać do patelni z bakłażanem, pozostawiając kilka orzechów do dekoracji. 5. Ugotowany makaron dodać do farszu delikatnie połączyć z farszem. 6. Gotowe danie posypać pozostałymi orzechami i udekorować pomidorkami lub chilli.
Lazurowe muszle MAMMA MIA!
Tak zwykłe do stworzenie czegoś niezwykłego
Lazurowe muszle MAMMA MIA!
Czosnek, cebula i bakłażan w kostkach ciach!
Lazurowe muszle MAMMA MIA!
Lazur wszystko pięknie łączy... i jeszcze odrobina chilli
Lazurowe muszle MAMMA MIA!
Pyszne! Na gorąco i na zimno, na obiad i na kolację