WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Lekki barszcz z burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prawie barszcz z buraczków, ale nie na zakwasie. Za to z kwaśną śmietaną i odrobiną octu jabłkowego lub winnego.

Lekki barszcz z burakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lekki barszcz z burakami

 

 

Sposób przygotowania:

Lekki barszcz z burakami
Cielęcinę zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy i ściągamy szumy. Buraki, marchew i pietruszki obieramy, myjemy i ścieramy na największych oczkach tarki, dodajemy do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości, po czym dodajemy koperek i doprawiamy octem jabłkowym. Podajemy na talerzu z odrobiną kwaśnej śmietany.
Lekki barszcz z burakami
Gotujemy wywar na cielęcinie z czosnkiem.
Lekki barszcz z burakami
Ścieramy buraczki, marchew i pietruszkę.
Lekki barszcz z burakami
Dodajemy warzywa do wywaru, doprawiamy i gotujemy.

Tagi:

buraki