zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Lekki krem z pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Lekki krem z warzyw z pulpetami. Pyszne, dietetyczne danie obiadowe , syte i zdrowe, z powodzeniem zastąpi drugie danie.

Lekki krem z pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki krem z pulpetami

 

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 2-3 różyczki brokułu
  • spora marchewka
  • 30 dag brukselki
  • jogurt do zabielenia zupy
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • Na pulpety :
  • 50 dag mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki cebulki granulowanej
  • 2 łyżki otrąb gryczanych
  • ugotowana brukselka ( około 15 -20 sztuk)

 

Sposób przygotowania:

Lekki krem z pulpetami
Warzywa myję i obieram, można użyć mrożonych. Następnie przekładam do bulionu i gotuję do miękkości.

W międzyczasie przygotowuję pulpety. Mięso mielę, do zmielonego wbijam jajko, dodaję przyprawy i otręby, wyrabiam dokładnie. Następnie lepię pulpety, nabieram łyżką masę mięsną , rozpłaszczam na dłoni i wkładam brukselkę, oblepiam mięsem, jeśli masa się lepi do dłoni, moczą ręce zimną wodą. Pulpety gotuję w lekko osolonej wodzie , około 15 minut.

Jak zupa jest gotowa, miksuję ją dokładnie, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym. Podaję z pulpetami i kleksikami jogurtu.
Lekki krem z pulpetami
przekładam do bulionu i gotuję do miękkości
Lekki krem z pulpetami
Mięso mielę , do zmielonego wbijam jajko
Lekki krem z pulpetami
Następnie lepię pulpety, nabieram łyżką masę mięsną , rozpłaszczam na dłoni i wkładam brukselkę,
Lekki krem z pulpetami
Jak zupa jest gotowa, miksuję ją dokładnie, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym