kurka79

kurka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Lekki pasztet bezglutenowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pasztet jest łatwy do zrobienia. Smaczny na kanapkę lub jako zimna przystawka. Dodatkowo jest bezglutenowy i bez mleczny - idealny dla alergików. Możemy dodać inne warzywa wg własnego gustu i smaku.

Lekki pasztet bezglutenowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki pasztet bezglutenowy

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 torebka ryżu
  • 5 jajek
  • mały słoiczek papryki konserwowej
  • mały słoiczek ogórków korniszonów
  • sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry

Sposób przygotowania:

Lekki pasztet bezglutenowy
Udka z kurczaka zalewamy wodą dodajemy sól i gotujemy do miękkości (nagotowany rosół możemy wykorzystać jako podkład do zupy). Ugotowane udka studzimy i oddzielamy mięso od kości , po czym mielimy je przez maszynkę. Ryż gotujemy na miękko (powinien być rozgotowany ) , studzimy i mielimy przez maszynkę. Mięso i ryż przekładamy do miski , dodajemy 3 całe jajka i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Paprykę i ogórek drobno siekamy , odsączamy z nadmiaru zalewy i dodajemy do masy pasztetowej. Delikatnie mieszamy. Dwa jajka wcześniej gotujemy na twardo , obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na połówki. Połowę ciasta wykładamy na wąską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nim połówki jajek i przykrywamy pozostałym ciastem. Wygładzamy powierzchnię .Możemy zrobić delikatne nacięcia w kształcie kwadratów. Wstawiamy pasztet do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok.30min. Odstawiamy do wystygnięcia .
Lekki pasztet bezglutenowy
Etap 1Udka odgotowujemy i mięso mielimy przez maszynkę.
Lekki pasztet bezglutenowy
Etap 2Wszyskie składniki łączymy ze sobą (możemy dodać natkę pietruszki).
Lekki pasztet bezglutenowy
Etap 3Dodajemy odsączone i posiekane warzywa konserwowe.
Lekki pasztet bezglutenowy
Etap 4Układamy jajka ugotowane na twardo.