p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pasztet w plastrach cukinii faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pasztet delikatny w smaku, o mniejszej zawartości niż tradycyjny pasztet.

Pasztet w plastrach cukinii faszerowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet w plastrach cukinii faszerowany

 

  • Składniki na bazę do pasztetu
  • 1 kg surowego boczku,
  • 1 kg łopatki,
  • 3 szt. marchewki,
  • 30 dag wątróbki drobiowej,
  • 2 szt. cebula,
  • 1 szt. seler mały,
  • 5 szt. ziele angielskie,
  • 3 szt. liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szt. sucha bułka
  • 1 op. pasztet szlachecki z pieca Kamis
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz kolorowy do smaku Kamis
  • sól morska Kamis
  • 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki
  • składnik na pasztet gotowany:
  • 1/2 masy pasztetowej
  • długa cukinia
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.

Sposób przygotowania:

Pasztet w plastrach cukinii faszerowany
W garnku ułożyć wszystkie gatunki mięsa, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele, liść laurowy, gotować pół godziny, po tym czasie dodać warzywa, gotować kolejne pół godziny. w między czasie usmażyć na oleju oczyszczoną z błon wątróbkę z cebulami. Wyciągnąć mięso i marchewki, przestudzić. W rosole namoczyć bułkę, odcisnąć. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę z cebulą, marchewki zmielić, dodać odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajka, doprawić wg smaku pieprzem kolorowym i przyprawą Kamis- pasztet szlachecki z pieca. Masę dokładnie wyrobić ręką. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku. To jest podstawowa baza do robienia pasztetu.Cukinię za pomocą obieraka do warzyw pokroić w długie cienkie paski razem se skórką, paski ułożyć, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek cukinii musi zachodzić na siebie, tworząc wyraźnie zielone paski. Posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Przyrządzoną masę pasztetową przełożyć na prostokąt z cukinii, wzdłuż układamy obrane ze skorupek jajka na twardo, obłożyć je resztą masy pasztetowej, zwinąć całość tak by końce cukinii zachodziły na siebie, dokładnie zawinąć folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu. Ostrożnie przełożyć do sita parowara, przykryć pokrywką. Gotować na parze ok. 20 minut. Gdy pasztet przestygnie wyjąć go z pojemnika w którym się gotował i wstawić do lodówki do zupełnego wystygnięcia. Gdy pasztet jest gotowy, wyjąć go z folii i pokroić w plastry, podawać na zimno.
Pasztet w plastrach cukinii faszerowany
do masy dodajemy bułkę tartą, jajka, doprawiamy wg smaku pieprzem kolorowym i przyprawą Kamis- pasztet szlachecki z pieca
Pasztet w plastrach cukinii faszerowany
na połowie masy układamy obrane ze skorupek jajka na twardo
Pasztet w plastrach cukinii faszerowany
Ostrożnie przekładamy do sita parowara, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na parze ok. 20 minut.
Pasztet w plastrach cukinii faszerowany
Gdy pasztet jest gotowy, wyjmujemy go z folii