Sposób przygotowania:
Pasztet w plastrach cukinii faszerowany
W garnku ułożyć wszystkie gatunki mięsa, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele, liść laurowy, gotować pół godziny, po tym czasie dodać warzywa, gotować kolejne pół godziny. w między czasie usmażyć na oleju oczyszczoną z błon wątróbkę z cebulami. Wyciągnąć mięso i marchewki, przestudzić. W rosole namoczyć bułkę, odcisnąć. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę z cebulą, marchewki zmielić, dodać odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajka, doprawić wg smaku pieprzem kolorowym i przyprawą Kamis- pasztet szlachecki z pieca. Masę dokładnie wyrobić ręką. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku. To jest podstawowa baza do robienia pasztetu.Cukinię za pomocą obieraka do warzyw pokroić w długie cienkie paski razem se skórką, paski ułożyć, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek cukinii musi zachodzić na siebie, tworząc wyraźnie zielone paski. Posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Przyrządzoną masę pasztetową przełożyć na prostokąt z cukinii, wzdłuż układamy obrane ze skorupek jajka na twardo, obłożyć je resztą masy pasztetowej, zwinąć całość tak by końce cukinii zachodziły na siebie, dokładnie zawinąć folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu. Ostrożnie przełożyć do sita parowara, przykryć pokrywką. Gotować na parze ok. 20 minut. Gdy pasztet przestygnie wyjąć go z pojemnika w którym się gotował i wstawić do lodówki do zupełnego wystygnięcia. Gdy pasztet jest gotowy, wyjąć go z folii i pokroić w plastry, podawać na zimno.