Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Lekki tort śmietankowo - kakaowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lekki i bardzo smaczny tort śmietankowo-kakaowy, który doskonale nadaje się nie tylko na Komunię!

Lekki tort śmietankowo - kakaowy

Składniki:

Lekki tort śmietankowo - kakaowy

 

  • Biszkopt:
  • (tortownica 22 cm)

 

  • jajko - 4 szt
  • cukier drobny - 3/4 szklanki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

 

  • Masa śmietankowa

 

  • śmietana 30 % - 500 ml
  • olejek do ciast śmietankowy - 1 szt
  • śmietan fix - 2 szt
  • cukier puder - 3 łyżki

 

 

  • Masa kakaowa

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • rum z wodą lub herbata do nasączenia

 

Sposób przygotowania:

Lekki tort śmietankowo - kakaowy
Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy ( piana ma byc błyszcząca i sztywna ). Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy. Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na spodzie + boki posmarowane masłem. Pieczemy 30 minut w 180C. Zostawiamy do wystudzenia. Kroimy na 3 blaty.



Masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i olejkiem. Ubijamy na sztywno.



Masa kakaowa :Śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao. Ubijamy na sztywno.



Całośc: Blaty nasączamy rumem z wodą lub herbatą. Pierwszy smarujemy masą śmietankową Delikatnie wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy masą kakaową, Przykrywamy kolejnym blatem. Smarujemy resztą masy śmietankowej , a boki resztą kakaowej.Dekorujemy wg uznania np. bitą śmietaną , płatkami migdałów i listkami mięty lub bazylii.