Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Łosoś w kremowym sosie z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam sosy na bazie sera gorgonzola - są niezwykle wyraziste i genialnie podbijają smak potraw. W tym wydaniu sos na bazie gorgonzoli i śmietany kremówki, z dodatkiem orzechów i natki pietruszki, łączy się z łososiem.

Łosoś w kremowym sosie z orzechami

Składniki:

Łosoś w kremowym sosie z orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w kremowym sosie z orzechami

Przygotowanie łososia

Łosoś w kremowym sosie z orzechami
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem

Czosnek siekamy. Łososia oczyszczamy z łusek i ości, posypujemy solą i pieprzem z obu stron, nacieramy czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę owijamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 190 st.C.

Przygotowanie sosu - cz.1

Łosoś w kremowym sosie z orzechami
Do sosu dodajemy m.in. posiekane orzechy włoskie

W czasie pieczenia łososia robimy sos.

Orzechy włoskie, które wykorzystamy do sosu, siekamy.

Przygotowanie sosu - cz.2

Łosoś w kremowym sosie z orzechami
Sos gorgonzola świetnie podbija smak potraw

Ser gorgonzola kroimy w kostkę i roztapiamy na patelni. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy, aż sos się zagęści. Sos doprawiamy niewielką ilością pieprzu i soli.

Przygotowanie sosu - cz.3

Łosoś w kremowym sosie z orzechami
Sos z sera gorgonzola, śmietany kremówki, orzechów i natki

Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do sosu wraz z orzechami.

Połączenie ryby z sosem

Łosoś w kremowym sosie z orzechami
Upieczonego łososia podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami

Upieczonego łososia wyjmujemy z folii, wykładamy na talerze, polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.