ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Makaroniki z czekoladowym ganache

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cieszące oko kolorem, delikatnie szczypiące w język, pysznie wiosenne. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Moje 2 podejście do makaroników zakończone sukcesem.

Makaroniki z czekoladowym ganache Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaroniki z czekoladowym ganache

 

  • Składniki:
  • 100 g białek (z około 3 jajek)
  • 110 g zmielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g cukru
  • barwnik spożywczy (w proszku, lub paście)
  • Czekoladowe ganache:

 

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml śmietany kremówki

 

  • ostra papryka w proszku, lub płatkach

Sposób przygotowania:

Makaroniki z czekoladowym ganache
Białka, których będziemy używali do zrobienia naszych makaroników powinny odstać w temperaturze pokojowej najmniej 24 do 36 godzin. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy partiami cukier stale miksując na najwyższych obrotach. Do ubitej, błyszczącej piany dodajemy cukier puder wymieszany z migdałami i bardzo delikatnie mieszamy całość szpatułką, tak aby beza nam nie opadła. Na wcześniej przygotowaną matę sylikonową bądź papier do pieczenia wyciskamy z worka z dużą okrągłą tylką zgrabne kółka z masy. Makaroniki delikatnie się rozleją, więc należy zostawić pomiędzy nimi spore przerwy. Następnie należy je odstawić na 30-60 min aby obeschły. Pieczemy w temp ok 150 stopni ok 8-10 min. Nie powinny zmienić koloru. Jeżeli tak się dzieje należy zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia. Upieczone makaroniki wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną po czym dopiero zdejmujemy je z blaszki. Makaroniki po upieczeniu są chrupkie na zewnątrz, a w środku delikatnie ciągnące. Ganache: Śmietanę przelewamy do garnka, podpalamy gaz i tuż przed samym zagotowaniem się jej wyłączamy i zalewamy połamaną czekoladę. Czekamy kilka min dodajemy chili do smaku i delikatnie mieszamy całość nie dopuszczając do napowietrzenia mieszaniny. Całość odstawiamy do przestudzenia. Makaroniki przekładamy wystudzonym, ale jeszcze płynnym ganache.
Makaroniki z czekoladowym ganache
Etap 2. Jeszcze chwila w piekarniku i będą gotowe.
Makaroniki z czekoladowym ganache
Etap 1. Makaroniki odstawione do obeschnięcia.