Sposób przygotowania:
Swiąteczne,migdałowe makaroniki
Migdały ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.Zostawić w piekarniku na ok.4-5 min.Po podpieczeniu odłożyć ok.15 sztuk.Pozostałe przełożyć do blendera i zemleć dość dokładnie.Zmielone migdały połączyć z mąka ryżową.Odstawić.W szklanej misce ubić białka,stopniowo dosypując cukier.Białka powinny być ubite na bardzo sztywną pianę.Pianę z białek połączyć z migdałami i mąką ryżową,delikatnie wymieszać,dodać kilka kropelek olejku migdałowego.Piekarnik włączyć,ustawić temperaturę pieczenia na 170 stopni C.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Na dłoniach rozetrzeć niewielką ilość masła,odrywać małe części z masy migdałowej i formować małe kulki(trochę mniejsze niż włoski orzech),kulki układać na blaszce wyłożonej papierem,lekko spłaszczyć.Pozostawione wcześniej migdały delikatnie przeciąć na pół,każdą połówkę ułożyć na jednym kóleczku masy migdałowej.Tak przygotowane wstawić do piekarnika i piec przez 12-15 min.Upieczone wystudzić i dopiero zimne ściągnąć z blaszki.Każdy makaronik posmarować z drugiej strony ciepłą polewą czekoladową,pozostawić do całkowitego zastygnięcia.Przechowywać w lodowce,w szczelnie zamkniętym,szklanym naczyniu.Najlepsze dnia nastepnego,choć pierwszego też bardzo smaczne:)
jaNina
Netka
-Natka-
Netka
Dziękuję,są smaczne:)