SUPERPRZEPIS

Swiąteczne,migdałowe makaroniki

  • 4
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Swiąteczne,migdałowe makaroniki Więcej zdjęć (5)

Pyszne makaroniki migdałowe,idealne na Świąteczny stół lub jako słodki prezent

Składniki:

Swiąteczne,migdałowe makaroniki

 

 

  • 100 g białego cukru do wypieków

 

 

 

  • kilka kropelek olejku migdałowego

 

 

  • polewa czekoladowa

 

  • Do zapakowania:

 

  • ozdobna,prostokątna tektórka

 

  • folia

 

  • wstążeczki

Sposób przygotowania:

Swiąteczne,migdałowe makaroniki
Migdały ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.Zostawić w piekarniku na ok.4-5 min.Po podpieczeniu odłożyć ok.15 sztuk.Pozostałe przełożyć do blendera i zemleć dość dokładnie.Zmielone migdały połączyć z mąka ryżową.Odstawić.W szklanej misce ubić białka,stopniowo dosypując cukier.Białka powinny być ubite na bardzo sztywną pianę.Pianę z białek połączyć z migdałami i mąką ryżową,delikatnie wymieszać,dodać kilka kropelek olejku migdałowego.Piekarnik włączyć,ustawić temperaturę pieczenia na 170 stopni C.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Na dłoniach rozetrzeć niewielką ilość masła,odrywać małe części z masy migdałowej i formować małe kulki(trochę mniejsze niż włoski orzech),kulki układać na blaszce wyłożonej papierem,lekko spłaszczyć.Pozostawione wcześniej migdały delikatnie przeciąć na pół,każdą połówkę ułożyć na jednym kóleczku masy migdałowej.Tak przygotowane wstawić do piekarnika i piec przez 12-15 min.Upieczone wystudzić i dopiero zimne ściągnąć z blaszki.Każdy makaronik posmarować z drugiej strony ciepłą polewą czekoladową,pozostawić do całkowitego zastygnięcia.Przechowywać w lodowce,w szczelnie zamkniętym,szklanym naczyniu.Najlepsze dnia nastepnego,choć pierwszego też bardzo smaczne:)
Swiąteczne,migdałowe makaroniki
Podpieczone,zmielone migdały wymieszać z mąką ryżową
Swiąteczne,migdałowe makaroniki
Z masy migdałowo-jajecznej uformować małe kulki,lekko spłaszczyć i na każdej ułożyć połowę migdała
Swiąteczne,migdałowe makaroniki
Upieczone makaroniki posmarować z drugiej strony polewą czekoladową
Swiąteczne,migdałowe makaroniki
Idealne dla wszystkich wielbicieli migdałów-do których należę również i ja:)Smacznego:)