WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna zapiekanka, gdy zostanie nam makaron z obiadu. Do tego trochę mięsa, pieczarek, papryki, cukinii i sera.

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i papryką

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i papryką

 

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i papryką

Przygotowanie

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i papryką
Podsmażamy pieczarki z miesem i warzywami.

Makaron gotujemy al-dente. Odcedzamy.

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę, cukinię i paprykę w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pieczarki z cebulą, dodajemy pozostałe warzywa i mięso.

Dość mocno doprawiamy i podsmażamy, mieszając.

Składanie

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i papryką
Makaron oraz warzywa z mięsem przekładamy do naczynia.

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy na dnie makaron, na wierzch dajemy podsmażone warzywa z mięsem.

Zalewa

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i papryką
W misce rozmącamy jajka z mlekiem i przyprawami.

Do miseczki wbijamy jajka i dodajemy mleko. Doprawiamy do smaku i dość dokładnie rozbijamy. Zalewamy całą zapiekankę.

Pieczenie

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i papryką
Zapiekankę posypujemy startym serem i zapiekamy.

Na wierzchu zapiekanki posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 0,5 godziny.