Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makowy torcik w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Torcik makowy z bakaliami to wspaniały dodatek do kawy.

Makowy torcik w polewie czekoladowej

Składniki:

Makowy torcik w polewie czekoladowej

 

  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka orzechów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Makowy torcik w polewie czekoladowej
Do garnka wsypać mak, wypłukać zalać wrzącą wodą i zaparzyć, odcedzić i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło, miód, cukier, żółtka i zimny mak bardzo dokładnie utrzeć. Następnie dodać proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową kandyzowaną i bułkę tartą, wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek, Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Po upieczeniu ostudzić i oblać polewą czekoladową.