p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

makrela w słodko-kwaśnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

jeśli lubisz ryby, do tego jesteś amatorem sosów słodko-kwaśnych, to ten przepis jest stworzony dla ciebie

makrela w słodko-kwaśnym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

makrela w słodko-kwaśnym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

makrela w słodko-kwaśnym sosie
Makrelę kroimy na pół wzdłuż kręgosłupa, robimy filety i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, obtaczamy każdy kawałek w mące z obu stron i smażymy w głębokim oleju na złoto.posypujemy pieprzem kolorowym, zalewamy gorącym sosem wg przepisu: na tłuszczu od smażenia ryb zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, wlać szklankę wody, zagotować, wsypać 4 łyżki cukru, sól i pieprz do smaku, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Po zagotowaniu wycisnąć sok z połowy cytryny, mieszamy sos musi być lekko gęstawy. Na wierzchu miski z rybą i sosem powinna być cebula. Przykryć miskę z rybami i sosem, poczekać aż wystygnie i wstawić do lodówki, najsmaczniejsza jest po 2-3 dniach.
makrela w słodko-kwaśnym sosie
robimy filety i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, obtaczamy każdy kawałek w mące z obu stron i smażymy w głębokim oleju na złoto
makrela w słodko-kwaśnym sosie
Przygotowujemy sos słodko kwaśny z wymienionych przypraw, cebuli, koncentratu
makrela w słodko-kwaśnym sosie
Na wierzchu ryby zsosem powinna być duszona cebula.

Tagi:

sosy