Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1257]

Malinowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto z malinami i galaretką. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i do tego jeszcze takie smaczne.

Malinowa pianka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Malinowa pianka

Biszkopt

  • jajka-6 szt
  • ocet - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • cukier-1 szklanka
  • mąka-1 szklanka
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • kakao-3 łyżki

Pianka :

  • śmietana kremówka - 250 ml
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny mrożone - 200 g
  • galaretka malinowa - 2 opak
  • woda - 2 szkl

Poncz

  • woda - 3/4 szkl
  • cukier - 1 łyżka
  • sok z połowy cytryny
  • rum - 3 łyżki

Polewa

  • czekolada w pastylkach - 100 g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana kremówka - 4 łyżki

Dekoracja :

  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Malinowa pianka
Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Pianka: Mrożone maliny przełożyć do garnka. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ubijając dodawać po łyżce galaretki z malinami.

Poncz W rondlu zagotować wszystkie składniki, ostudzić.

Składanie ciasta : Pierwszą połowę ciasta, naponczować,wyłożyć większą połowę pianki malinowej, przykryć drugą połowa ciasta, naponczować i wyłożyć resztę pianki, włożyć ciasto do lodówki. Do rondla wlać śmietankę, dodać masło i czekoladę, na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia, ostudzić.

Polać polewą ciasto, posypać posypką cukrową.
Malinowa pianka
Z przygotowanych składników zrobiono ciasto na biszkopt
Malinowa pianka
Ciasto zostało wylane do wysmarowanej tłuszczem blachy
Malinowa pianka
Ciasto zostało upieczone i przekrojone wzdłuż na połowę
Malinowa pianka
Maliny zostały zalane gorącą galaretką i przetarte przez sito
Malinowa pianka
Biszkopt przełożony pianką malinową