lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Mazurek jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczny mazurek jabłkowy z dodatkiem cytryny....

Mazurek jabłkowy

Składniki:

Mazurek jabłkowy

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 8 żółtek
  • MASA JABŁKOWA:
  • 75 dag jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • 2 cytryny
  • POLEWA:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 2 białka

 

Sposób przygotowania:

Mazurek jabłkowy
Mąkę oraz cukier mieszamy razem. Do tego dodajemy rozdrobnione masło oraz wbijamy osiem żółtek. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą i ugniatamy na ciasto. Ciasto kładziemy na formę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na złotawy kolor. Jabłka bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy ze środka gniazda nasionek, a następnie kroimy w małe kawałeczki. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Pokrojone jabłka oraz wyciśnięty sok z cytryn mieszamy razem i dodajemy do tego jeszcze cukier. Te wymieszane składniki smażymy razem. Usmażoną masą smarujemy wcześniej upieczone ciasto, a tą masę polewamy zrobioną polewą.
POLEWA:
Z cytryny wyciskamy sok, a następnie ucieramy go bardzo dokładnie z białkami oraz cukrem.