lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Metrowiec ze śmietaną i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tego ciasta dawno nie robiłam, tak jakoś zapomniane zostało, aż do dzisiaj .Wspominałam stare czasy kiedy to byłam dzieckiem i babcia robiła metr-owca i tak oto powstał.

Metrowiec ze śmietaną i mascarpone Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Metrowiec ze śmietaną i mascarpone

Składniki na babki :

  • 6 jajek (w temp. pokojowej)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka cukru
  • 18 łyżek oleju
  • 14 łyżek ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • 400 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • cukier 2 łyżki

Polewa:

  • czekolada pomarańczowa 200 g
  • mleko 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Metrowiec ze śmietaną i mascarpone

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy wodę z olejem nadal miksując ( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.

Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto.

Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki.

Krem:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę. Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca.

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki na około 2 godzinki wstawiamy.

Metrowiec ze śmietaną i marscapone .
Jaja ubijamy z cukrem na puch. Masa potroi swoją obientość.
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .
Dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem).
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .
Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .
Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .
Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto.
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .
Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia.
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki i przekładamy kremem.