Sposób przygotowania:
Piernik - metrowiec
Ciasto: Masło, jajko, cukier, olej i sok z cytryny zmiksować. Dodać mąkę, sodę i przyprawę do piernika, krótko zmiksować. Do rondelka włożyć miód, wlać mleko, zagotować. Wrzącą mieszanką miodu i mleka zalać ciasto, cały czas przy tym miksując. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 23 x 9 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec "do suchego patyczka", ok. 55 minut. Ostudzić.
Całe ciasto pokroić na kromki o grubości ok. 1 cm. Krem: Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukru, zagotować. Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać obie mąki, krótko zmiksować, wlać do gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając.
Gotować ok. 20 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do jego wyczerpania. Każdą kromkę piernika smarować (niezbyt grubo) z jednej strony kremem, składać jedna do drugiej.
Złożoną całość posmarować z wierzchu i po bokach pozostałym kremem, obsypać startą mleczną czekoladą.
Całe ciasto pokroić na kromki o grubości ok. 1 cm. Krem: Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukru, zagotować. Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać obie mąki, krótko zmiksować, wlać do gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając.
Gotować ok. 20 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do jego wyczerpania. Każdą kromkę piernika smarować (niezbyt grubo) z jednej strony kremem, składać jedna do drugiej.
Złożoną całość posmarować z wierzchu i po bokach pozostałym kremem, obsypać startą mleczną czekoladą.