Sposób przygotowania:
Metrowiec z mlecznym kremem
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier aby utrwalić pianę. Żółtka, ocet, olej, wodę miksujemy razem i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Do ciasta dodajemy 1/3 białek i delikatnie łączymy i tak aż do wyczerpania całej piany. Następnie dodajemy po łyżce pozostałej mąki i delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy całą mąkę do mokrych składników ciasto będzie gęste i ciężko będzie je połączyć z białkami. Natomiast jeśli dodawanie jej rozbijemy na dwie tury ułatwimy sobie pracę . Drugie ciasto robimy tak samo tylko dodajemy kakao. Kto chce może zrobić jedno ciasto i podzielić je na pół, a następnie do jednej części dodać kakao. Wąskie blaszki smarujemy masłem, wysypujemy bułką i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 50 minut. Na mleku gotujemy mannę, ma być gęsta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrami do białości, a następnie dodajemy po łyżce manny. Zimne ciasta kroimy na jednakowej grubości kromki, następnie smarujemy dość grubo kremem i układamy na przemian jasna , ciemna lekko dociskając. Należy pamiętać o układaniu kromek spodem do góry, wtedy ciasto będzie miało ładny równy wierzch. I tak aż do wyczerpania ciasta. Na bokach i wierzchu rozprowadzamy pozostały krem. W rondlu rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Gdy ponownie zacznie tężeć polewamy nią ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Dobrze jest je odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia, wtedy najlepiej smakuje.