sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Mielonka z suszonymi pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To jest mój pierwszy produkt z szynkowaru. Kompletnie nie wiedziałam, jak się do tego zabrać, dlatego powstał nieskomplikowany przepis na mielonkę. Jest lekko pikantna i bardzo aromatyczna.

Mielonka z suszonymi pomidorami

Składniki:

Mielonka z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada S
  • 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 3-4 pomidory suszone
  • ok. 1/4 szkl bulionu warzywnego lub wody
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Mielonka z suszonymi pomidorami
1. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.

2.Wsypujemy przyprawę i żelatynę.

3. Dolewamy bulion i dopiero doprawiamy mięso solą.

4. Dokładnie mieszamy składniki.

5. Przekładamy masę do umytego szynkowaru.

6. Nakładamy podkładkę dociskową, i domykamy klamrą.

7. Na dno dużego garnka wkładamy ścierkę lub metalową podkładkę! Jest to konieczne aby uniknąć przypalenia lub trudności przy wyjmowaniu.

8. Wlewamy wodę, powinna sięgać do 1 cm poniżej wysokości naczynia.

9. Szynkowar wkładamy dopiero, kiedy woda zacznie wrzeć.

10. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 60 minut.

11. Kontrolujemy temperaturę wody, nie powinna przekroczyć 90° C natomiast farszu 71° C.

12. (Termometr wbijamy w otwór znajdujący się w podkładce dociskowej.)

13. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy praskę ale nie otwieramy!

14. Odstawiamy w chłodne miejsce na mniej więcej 10 godzin.

15. Ostatni krok to wyjęcie gotowego wyrobu. W tym celu zdejmujemy klamrę i układamy szynkowar w zlewie do góry nogami.

16. Polewamy go wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz.

17. Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki.