czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 981]

Mielonka ze słoika na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Domowej wędliny zdecydowanie nic nie jest w stanie zastąpić! Można ją długo przechowywać, najlepiej w lodówce.

Mielonka ze słoika na kanapki

Składniki:

Mielonka ze słoika na kanapki

 

  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest lekko tłusta),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 20g soli peklowej,
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 1/2 łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

Mielonka ze słoika na kanapki

ETAP 1:

Mielonka ze słoika na kanapki
Mięso zmielić z czosnkiem, dodać przyprawy

Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5 kg mięsa zmielić wraz z czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.

ETAP 2:

Mielonka ze słoika na kanapki
Masę nałożyć do słoików i godzinę gotować.

Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500 ml każdy) i pasteryzować przez godzinę. Pozostawić tak na całą dobę i ponownie gotować jeszcze godzinę.