darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Mielonki pikantne na grzance

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mielonki pikantne na grzance

Mielonki pikantne na grzance

Składniki:

Mielonki pikantne na grzance

 

  • 35 dag mięsa wołowego bez kości,
  • 6 dag wędzonego boczku,
  • pasytet drop
  • pół kajzerki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • jajko,
  • mała cebula,
  • 2 dag margaryny,
  • sól, pieprz,
  • 1 szklanka oleju
  • 10 kromek bulki
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Mielonki pikantne na grzance
Mięso wolowe bez kości oraz oddzielony od skórki wędzony boczek, zemleć w maszynce. Bułkę zalać ciepłym mlekiem, a gdy napęcznieje trochę odcisnąć. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć na margarynie, dodać do mięsa. Razem z pasytetem i przyprawami wyrobić masę mięsną, uformować 10 małych spłaszczonych kotlecików, otoczyć je w mace. Rozgrzać olej i usmażyć, w dość dużej ilości rozgrzanego tłuszczu, przygotowane mielonki. Podawać zaraz po usmażeniu ułożone na grzankach z bułki z dodatkiem keczupu jako przystawkę.