SUPERPRZEPIS

Migdałowe ciasto ze śliwkami

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Migdałowe ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (8)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką jest wilgotne i bardzo smaczne. Z dodatkiem migdałów i aromatu to rewelacja.

Składniki:

Migdałowe ciasto ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Kruszonka:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 2-3 dag mielonych orzechów
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • Pozostałe składniki:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 5 dag biszkoptów
  • 1łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zmielić w młynku do orzechów. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać mielone migdały. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i śmietaną, połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

W między czasie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać mielone migdały, żółtka, wymieszać. Palcami rozcierać do powstania kruszonki. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( tej z piekarnika), posypać zmielonymi biszkoptami, ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać cukrem, cukrem waniliowym i kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 40 minut. 
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Mąkę posiekać z masłem, dodać mielone migdały.
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną.
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Żółtka połączyć z mąką i zagnieść ciasto.
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Z mąki, masła, migdałów i cukru przygotować kruszonkę.
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Ciasto rozwałkować, ułożyć na blaszce, posypać zmielonymi biszkoptami.
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Ułożyć wypestkowane śliwki, posypać cukrem i cukrem waniliowym.
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika.