zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Moja babka Tulipan

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

pyszna, kolorowa i wilgotna babka

Moja babka Tulipan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja babka Tulipan

 

  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 szk cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1/2 szk oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 budyń cytrynowy
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego
  • 4 łyżki suchego maku
  • cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

Moja babka Tulipan
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy dokładnie się ubiją dodawać pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Po dokładnym zmiksowaniu masy jajecznej z margaryną dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać. Następnie wlać olej i wszystko połączyć. Z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Dodać ja do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel i barwnik, do drugiej mak a do trzeciej kakao, czwartą część zostawić bez niczego. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę bez dodatków, rozsmarować po dnie foremki. Część z kakao wymieszać i wyłożyć na jasną masę. Potem wymieszać część z makiem i także wyłożyć do foremki na część z kakao. Na koniec wymieszać masę z kisielem i jako ostatnią warstwę wyłożyć do blaszki. Dowolny nóż włożyć z jednej strony foremki do samego dołu i przeciągnąć nożem przez długość foremki. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Moja babka Tulipan
najpierw przygotować ciasto główne i podzielić na cztery części
Moja babka Tulipan
do miseczek z czterema ciastami dodać dodatkowe składniki
Moja babka Tulipan
do blaszki przekładać poszczególne ciasta i zrobić cięcie nożem przez środek
Moja babka Tulipan
babkę po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka mak