kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Mrożone ciasteczka bez wycinania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zmorą wielu pieczących jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasteczek i ich wycinanie. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka i tak mają piękny równy kształt.

 Mrożone ciasteczka bez wycinania

Składniki:

Mrożone ciasteczka bez wycinania

 

Sposób przygotowania:

Mrożone ciasteczka bez wycinania
Żurawinę i jagody gaji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i kroimy. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy kolejno mleko, masło, żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek o średnicy około 3 cm. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut.