SUPERPRZEPIS

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili

Pyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go nie znałam :) alternatywa dla tradycyjnych pierników i pierniczków.

Składniki:

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili

 

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki chili
  • ¾ szkl. mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili

ETAP 1:

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi sypkimi

W jednej misce mieszamy przesianą mąkę i pozostałe sypkie składniki.

ETAP 2:

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili
Mleko i jogurt można zastąpić, np. maślanką

Do drugiej miski wbijamy jajko i miksujemy z cukrem, następnie wlewamy roztopione masło, mleko i jogurt. Całość łączymy z suchymi składnikami i krótko miksujemy (tylko do połączenia).

ETAP 3:

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili
Czekoladę kroimy w niezbyt drobną kostkę

Ostatnim składnikiem jest pokrojona mleczna czekolada (nie kroimy zbyt drobno, dzięki temu będzie widoczna po upieczeniu).

ETAP 4:

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili
Masę nakładamy do przygotowanych foremek

Gotowe ciasto nakładamy łyżką do foremek na muffinki (do wysokości 3/4 foremek). Wstawiamy do nagrzanego wcześniej (około 190-200 stopni) piekarnika i pieczemy 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).