dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Muffinki kokosowe z Malibu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Obłędnie kokosowe muffinki z kokosowych batoników. Kokosowy smak podkreślony likierem Malibu. W wersji dla dzieci bez dodatku alkoholu.

Muffinki kokosowe z Malibu

Składniki:

Muffinki kokosowe z Malibu

 

  • 6 szt. wafelków Princessa kokosowa (po 33 g każdy)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki Malibu
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Muffinki kokosowe z Malibu
W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz pokruszone batoniki. W drugiej misce wymieszać ze sobą maślankę, olej, jajka i Malibu. Suche składniki przełożyć do mokrych i dokładnie wymieszać. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Czekoladę roztopić na parze i wymieszać z mlekiem. Ostudzone muffinki polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)